header-kuva

BTS-bändit

> The Strangers
> The Scaffolds
> The Esquires
> The Roosters
> Jim & The Beatmakers
> Topmost
> The First
> Express
> The Sounds
> The Sixties Blondies
> Tinos
> Sixties Jokers
> The GoldiesThe Strangers

The Strangers tuli näyttävästi takaisin vuonna 1996, jolloin se esiintyi alkuperäisessä kokoonpanossaan Katinkullan Back to the Sixties -tapahtumassa. Kuvassa vuoden 2001 kokoonpano. Kari Bergström, Ande Päiväläinen, Antero Jakoila ja Jussi Itkonen.

Suomen ensimmäinen rautalankabändi - The Strangers

The Strangers perustettiin Helsingissä lokakuussa 1961. Yhtyeen puuhamies ja soolokitaristi Jussi Itkosen oli nähnyt kielikurssilla Englannissa kitarabändejä, jotka vaikuttivat suoraan yhtyeen syntyyn. Tuolloin bändissä soittivat Jorma Tuominen, Matti Valtonen, Ande Päiväläinen ja Jussi Itkonen.

Strangers tuli julkisuuteen vuoden 1962 alussa tanssikoulu Terpsichoren päättäjäisissä. Messuhallin keikka oli järisyttävä, muistelee paikalla ollut viisitoistavuotias Heikki Harma: 

”Lavalle astui neljä tyylikkäästi pukeutunutta nuorta miestä enkä aluksi tajunnut, mistä se niiden ääni tuli. Kundeilla oli oudon näköiset litteät kitarat lonkalla. Soittimista lähti sähköjohto tai jotain jonnekin ja sieltä jostain lähti ylimaallinen, julmankaunis ja helvetin kovaääninen saundi. Jengi ikään kuin jähmettyi paikalleen. Kukaan ei edes yrittänyt tanssia .”

Strangersin näyttävä esiintulo vaikutti monen muun kitarakokoonpanon syntymiseen. Uusia bändejä syntyi kuin sieniä sateella, koska Helsingin oppikoulunuoriso koki uuden tyylin vahvasti omakseen. Syksyllä 1962 Bändin esiintyessä Expo-hallissa, oli basistina jo Kari ”Jet” Bergström. Strangersin suosio kasvoi nopeasti. Iskelmän äänestyksessä vuonna 1962 oli The Strangers Suomen suosituin yhtye. Se esiintyi myös Ann Christinen ja Timo Jämsénin taustabändinä.
Timpan kanssa levytettiin Yyterin Twist ja Eilen vasta Liisan näin.

The Strangers oli monella tavalla merkittävä kokoonpano. Bändin julkinen imago Fendereineen ja violetin sinisine esiintymispukuineen oli poikkeuksellisen vaikuttava. Lisäksi bändi teki musiikin elokuvaan Vaarallista vapautta, minkä
lisäksi se oli mukana elokuvassa Lauantaileikit. Strangersin tärkein levytys Kolme Kitaraa on yksi rautalankakauden klassikoista, joka oli vuoden verran Kahdeksan kärjessä radio-ohjelman kestosuosikki. Kesän 1963 bändi Vietti Ranskassa, missä sillä oli paljon keikkoja Rivieralla, mutta esiintymisiä oli
myös Monte Carlossa ja Pariisissa. Strangersin toiminta loppui vuoden 1964 alussa, kun Jussi Itkonen muutti pois Suomesta.


The Strangers

The Strangers 2013. Antero Jakoila, Ande Päiväläinen, Kari Bergström ja Nono Söderberg

Clubi Pariisi

The Strangers ennen - Club Le Golf Drouot - Paris 1963

  Päivitetty 20.04.2013

[ TAKAISIN ]